Arjan_“Mijn bevelvoerder bij de brandweer bracht me op het idee om naar Malawi te gaan”, vertelt Arjan van Haren, een van de bouwteamleden. “Hij was zelf mee geweest naar India en dit leek hem wel wat voor mij.”

Arjan had nog geen vakantieplannen en gaf zich op voor de reis. “Voor mij is het een combinatie van vakantie, een andere cultuur leren kennen en nuttig bezig zijn. Door mijn eerdere reizen wist ik een beetje wat we konden verwachten. Sommige teamleden dachten dat we ‘de klus wel even zouden klaren’. Ik dacht: dat zal wel mee vallen. De cultuur in Afrika is anders. Alles wat we kunnen doen is mooi mee genomen.”

Vriendelijk
De manier van leven van de Malawiaanse bevolking viel Arjan het meest op tijdens het verblijf. “Voor onze begrippen leven de mensen daar in armoede, maar ze zijn met weinig tevreden. De eerste overspannen Afrikaan moet ik nog tegen komen. Ook zijn de meeste mensen erg vriendelijk. Ik heb er niemand chagrijnig gezien! Toch heeft de reis heeft me met beide benen op de grond gezet. Dat we hier zoveel hebben is niet vanzelfsprekend. De mensen in Malawi zijn al heel rijk met een rieten hutje en een emmer voor water.”

Intensieve reis
De samenwerking binnen met bouwteam van Cypressa vond Arjan erg goed gaan. Hij vertelt: “Het was even spannend, een groep mannen van 19 tot 67 jaar! Hoe gaat zich dat ontwikkelen… Maar het ging perfect! Het was een intensieve reis, we hebben hard gewerkt en kregen op den duur spierpijn en waren moe. Het was gezellig, we zaten tot laat te praten en om 6.00 uur ging de zon op. Dan zou je denken dat de tenen wat langer worden, maar daar heb ik niks van gemerkt. Er is geen onvertogen woord gevallen.”

Teamwork
Ook met de Malawiaanse collega’s was het leuk samenwerken. “Eerst was het even aftasten, maar het klikte al snel. Vooral met de jongeren van de groep hebben we veel lol gehad. De werkmentaliteit is wel anders, merkten we. Degene die metselde, metselde ook alleen maar. Als er nieuw cement gemaakt moest worden lag de bouw een half uur stil. Wij pakten alles aan wat nodig was en het was mooi om te zien dat zij dat overnamen. Zo werkten we echt als team. Wat ik zelf geleerd heb is improviseren. Werken met de weinige middelen die je hebt. Er was geen cementmolen, dus mengen ze het zelf met schoppen. Bij ons moet alles in weinig tijd en met weinig kosten. In Malawi nemen ze de tijd. Het werkt relaxter en het resultaat is hetzelfde. Je wordt lichamelijk moe, maar niet geestelijk. Je komt tot rust tijdens het werken.”

Arjan van Haren