Na twee dagen safari zijn Andries, Bas, Maarten en Peter vandaag weer aan de slag gegaan in het ziekenhuis. Ze hebben met veel plezier weer geverfd, de bouwplaats en het terrein rondom de kinderafdeling opgeruimd. Onze Malawiaanse collega’s ruimen niet zo graag op, maar deden uiteindelijk ijverig mee!

Gerjon, Ilona, Jan en Wim zijn met Rineke (GZB) mee geweest op outreach. Vanuit de palliatieve afdeling van het ziekenhuis gaat Rineke met Maggi (lokale verpleegkundige) elke week langs patiënten die niet meer beter kunnen worden en niet zelf naar het ziekenhuis kunnen komen. Sommige patiënten bezoeken ze vaker, anderen hebben we vandaag voor het eerst gezien. Er werden twee mensen van de straat geplukt om ons de weg te wijzen naar de nieuwe patiënten, want elke weg hier is oranje en elke hut lijkt hetzelfde. De eerste man die we bezochten heeft prostaatkanker en komt niet meer uit bed. Hij eet en drinkt nauwelijks nog en vertelde dat hij zich afvroeg wat zijn leven nog voor zin heeft. Heftig om te horen! Hij heeft nieuwe pijnstillers gekregen, we hebben samen gebeden en wat met hem gepraat. Het deed hem zichtbaar goed en hij was een stuk opgewekter toen we vertrokken. De tweede patiënt was een mevrouw met borstkanker. Ze is recent geopereerd maar eigenlijk was dat al te laat. De kanker is uitgezaaid naar haar botten en haar hele bovenlichaam zit onder de tumoren. Haar heup en schouder zijn gebroken doordat haar botten steeds brozer worden. Schrijnend om te zien dat deze vrouw alleen in een hutje ligt, zonder bed en met mensen om haar heen die vinden dat haar ziekte een straf van God is. Toch krijgt deze vrouw de kracht om positief te blijven. Mevrouw had vanuit een ander ziekenhuis hooikoortstabletten gekregen om de pijn te onderdrukken. Die hebben we dus maar snel omgewisseld met vloeibare morfine. Wat ons raakte was dat mevrouw vertelde dat er nog een zonde tussen haar en God in stond en dat ze voelde dat ze nog geen vrede had met Hem. We hebben hierover met haar gesproken en voor haar gebeden, maar weten dat alleen God haar de vergeving en vrede kan geven waar ze zo naar verlangd. ‘Die al uw ongerechtigheid vergeeft en al uw krankheid geneest. Die uw leven verlost van het verderf en u kroont met goedertierenheid en barmhartigheden’.

Vervolgens gaan we naar een nieuwe patiënt waarvan we niet weten wat we aan zullen treffen. We zien een oudere man slapen onder een boom, dat blijkt de patiënt zelf te zijn. Hij is door zijn familie uit huis verbannen omdat hij incontinent is en dus alles in huis nacht maakt. Hij slaapt nu op een rieten matje onder een boom en om hem heen liggen verschillende kleden te drogen van de afgelopen nacht. Omdat zijn conditie verder goed is, wordt hij opgeroepen om naar het ziekenhuis te komen voor een katheter.

Onderweg naar de volgende patiënt komen we een meisje tegen dat naar school aan het lopen is. We nemen haar mee in de ambulance, waardoor ze ruim op tijd op school komt. De volgende patiënt is een bekende voor Rineke en Maggi. Een jonge vrouw van begin 30 met twee kleine kinderen. Ze woont op dit moment bij haar moeder, haar man is alcohol verslaafd en is niet meer in beeld. De lever van deze jonge moeder werkt niet meer, waardoor haar buik opgezwollen is van het vocht. In eerste instantie lijkt het alsof ze zwanger is van een tweeling, maar bovenstaand blijkt de oorzaak. Negen dagen geleden is er 3 liter vocht afgetapt, maar daar is nu niets meer van te zien. We nemen haar mee naar het ziekenhuis om al het vocht opnieuw af te laten tappen, maar de verwachting is dat het binnen enkele dagen weer terug zal zijn. Doordat er bij het aftappen van het vocht ook veel voedingstoffen meegenomen worden, is deze vrouw erg mager en de verwachting is dat ze het niet heel lang meer volhoudt. Heftig om te zien, zeker omdat ze ongeveer even oud is als wij!

De vijfde patiënt is weer een nieuwe, waardoor we niet weten wat we aan zullen treffen. We weten niet waar ze woont, dus vragen we het onderweg. Er blijkt een klein meisje te zijn die de weg weet naar de patiënt, dus stapt ze bij ons in de ambulance. Bij de patiënt aangekomen blijkt het te gaan om een incontinente vrouw van 91 die al drie maanden in bed ligt en nauwelijks eet en drinkt. Niemand heeft haar de afgelopen maanden gewassen of verschoond of omgedraaid, waardoor ze niet in staat is zichzelf te bewegen en niet reageert op onze komst. De lucht in haar kamer is niet te beschrijven, waardoor we met z’n vieren buiten wachten. Rineke en Maggi geven de vrouw morfine, wassen haar en verschonen haar bed. Ze willen een katheter inbrengen, maar de man van deze vrouw gaat daar niet mee akkoord. We hopen dat hij dan in het vervolg wel beter voor zijn vrouw zal zorgen. Bij het weggaan is de vrouw zover opgeknapt dat ze nog graag voor ons wil bidden. Ze is dankbaar dat er iemand naar haar omgekeken heeft! De laatste patiënt van vandaag is een man van midden 50. Hij heeft flinke wonden op zijn benen gehad, maar gelukkig zijn de meesten nu dicht. Echter is er nog 1 wond open, waarschijnlijk al vier jaar. Doordat de man zijn wond goed verzorgd, is het niet ontstoken, maar de wond is te diep om spontaan dicht de gaan. Waarschijnlijk is er een huidtransplantatie nodig, maar eerst moeten er foto’s gemaakt worden. Daarom nemen we ook deze man met zijn vrouw mee naar het ziekenhuis.

Bij thuiskomst merken we dat ons hoofd vol is van alles wat we hebben gezien en gehoord vandaag. We beseffen dat we het ontzettend goed hebben, terwijl we niets beter zijn dan de mensen hier in Malawi. Het voelt eigenlijk oneerlijk, terwijl we ook dankbaar zijn voor alles wat we ontvangen. We zien dat ons leven een stuk makkelijker is in Nederland, maar dat de mensen hier gelukkiger lijken en dicht bij God leven. We worden ons er bewust van dat we veel kunnen leren van de levenshouding van de mensen hier in Malawi en zijn dankbaar voor alle zegeningen die we ontvangen. We hebben er een berg gebedspunten bij, bidt u mee?

   

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.