Nadat het bouwteam twee dagen offline was in Vwaza Wild Reserve Park, hierbij een verslag van deze dagen van de hand van Kees:

Malawi woensdag  21 september

De dag begon met uitslapen en om 8.00 uur een ontbijt met brood, patat en salade. Voordat we konden afreizen naar het wildpark werden eerst in de plaatselijke winkels en op de zeer levendige markt wat boodschappen gedaan. Van twee levende kippen werden de poten aan elkaar gebonden en ze werden in een plastic tasje gestopt. Door twee gaten staken de koppen naar buiten, een leuk gezicht. De heenreis hebben ze voorin de auto aan mijn voeten doorgebracht.

Via allerlei stoffige binnenwegen, waar we veel van de binnenlanden gezien hebben, bereikten we in twee auto’s na ongeveer drie uur het wildpark Vwaza. De auto’s werden gereden door plaatselijke Malawiaanse chauffeurs. Na aankomst werd eerst de bagage uitgeladen en de vijf lodges (huisjes van hout en bamboe) bekeken en verdeeld.  Eenvoudige knusse huisjes met een rieten dak aan de rand van een meer, met volop nijlpaarden.

Bij de lunch kregen we zoals elke dag de in een flinke laag zonnebloemolie gebakken eieren. Na de lunch maakten we een rondrit door de wildernis. Voor we vertrokken, zagen we aan de rand van het meer een flinke olifant die zich terugtrok in het bos. Al snel na vertrek, zagen we een eindje van het zandpad af de eenzame olifant in de wildernis.  Als ze alleen zijn kunnen ze volgens de chauffeur gevaarlijk zijn. De olifant kwam onze richting uit, liet een indrukwekkend geluid horen en kruiste vlak voor de stilstaande auto’s ons pad. Heel indrukwekkend. Ook zagen we wat buffels en verderop bij het meer hebben we ons vermaakt met een grote kudde nijlpaarden. Tijdens de terugreis naar de lodges  zagen we nog apen, herten en antilopen die toch wel in de benen gingen toen we dichterbij kwamen.

Als diner aten we voor de afwisseling maar weer eens rijst met de geslachte kippen, aangevuld met kool van de markt. Het was inmiddels donker geworden en zodoende aten we ons bord bij een kampvuur leeg. Na het eten hebben nog een tijd met zijn allen gezellig bij het kampvuur gezeten, wat gedronken, en geluisterd naar de sterke verhalen van de chauffeurs. Door het ontbreken van elektriciteit in de wijde omgeving was het heel donker en kon je de sterren goed zien. Om 22.30 uur zijn we naar bed gegaan want de volgende morgen stond er voor 6.00 uur weer een rondrit op het programma.

Malawi dag 9 en 10_1

Malawi donderdag 22 september

Na een goede nachtrust werd iedereen toch wel ruimschoots voor 6.00 uur wakker. Het begon al licht te worden en de dieren lieten al aardig wat van zich horen. ’s Nachts waren er hippo’s vlak langs onze huisjes gelopen om te gaan eten in het bos. We hebben er weinig van gemerkt. We hebben genoten van een mooie zonsopkomst en om 6.00 uur vertrokken we voor de eerste rondrit van die dag. Deze viel eigenlijk een beetje tegen. We zagen alleen wat buffels in de wildernis lopen, die alleen maar zichtbaar waren vanaf de imperial op een van de auto’s.

Na terugkeer hebben we van een ontbijt genoten met het bekende gebakken ei. Vijf olifanten kwamen drinken in het meer en waren voor ons goed zichtbaar. Half in de ochtend zijn er nog een aantal teamleden weer met een auto de wildernis ingegaan. Ze hebben een kudde van wel 25 olifanten gezien. Maar door het geluid en gebons op de autoruiten gingen deze er snel vandoor.

We lunchten om een uur of 11.00 en deze keer met een gekookt ei, brood, rijst en kip in een soort tomatensaus. Een minpuntje bij al dit lekkere eten was dat er in Malawi geen pindasaus te krijgen is.

Om een uur of 13.00 kwam één van de chauffeurs haastig aanrijden en meldde dat er vlakbij een kudde olifanten rondliep. Snel in de auto gesprongen en naar de olifanten gereden. Deze bleken op weg naar het meer om te gaan drinken, dus weer terug naar het meer. Daar waren de eerste olifanten inmiddels gearriveerd. Het werden er steeds meer en de olifanten bleven maar uit het bos komen. Een prachtig gezicht en vlakbij. Het bleken drie kudde’s  te zijn die gezamenlijk gingen drinken en badderen in het meer, in totaal wel zo’n  120 olifanten, grote en kleine. Natuurlijk hebben we veel gefilmd en foto’s gemaakt.

Na deze schitterende afsluiting van de minisafari zijn we om 14.00 uur weer richting Ekwendeni  gegaan. Onderweg zagen we weer veel van de binnenlanden. De terugreis ging wat voorspoediger en om 16.00 uur waren we weer in het gasthuis waar we ons hebben opgefrist.

Voor het avondeten waren we uitgenodigd door het management van het ziekenhuis.
We hebben gezamenlijk een gezellige maaltijd gehad wat een welkome afwisseling was op het standaardmenu van het gasthuis. We hebben lekker gegeten en er zijn veel woorden van dank gesproken.

Groeten van Kees

Malawi dag 9 en 10_2

One Response to Malawi dag 9 en 10: Vwaza Wild Reserve Park

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.