“Vanmorgen om halfzes gaat de wekker. Thuis zou ik er nog niet aan denken om uit bed te gaan, maar hier is het helemaal geen straf. Heerlijk buiten op een bankje in de opgaande zon wat lezen. Om half zeven ontbijten we en rond half acht gaan we aan de slag. Chris en Kees gaan naar het ziekenhuis. Mart, Maarten en David-Paul gaan naar de blindenschool en Bas, Evert en Peter gaan naar de bouwplaats van de zusters woning. Je kunt merken dat het maandagochtend is. Iedereen moet nog inkomen en start wat langzamer op. Bij de zusters woningen gaan we starten met het metselen. Benson, de voorman van ‘uncle Sammy’ de aannemer metselt op de hoeken een soort pilaar die als uitgangspunt dient om de muren te gaan metselen. De eerste stenen worden door Evert gemetseld.

Malawi dag 7_1

Ondertussen zijn de anderen bij de blindenschool begonnen om een blauwe baan aan te brengen in de zalen van het hostel. Maarten trekt een rechte lijn op 1,60 meter en Mart en David brengen met grote vachtrollers de verf aan.  Tijdens de koffie pauze krijgen we bezoek van Hans Kasbergen. Hij woont met zijn vrouw in Mzuzu. Hans is betrokken bij waterprojecten in Malawi. Slaan van waterputten, gebruik van Solar-technology en het trainen van de lokale bevolking in het toepassen van deze technieken.  Uit Nederland hebben we 3 koffers met spullen voor hem en zijn vrouw Gerrie meegenomen.

Mart en Evert zijn ondertussen met de vrachtauto stenen gaan halen. Een enerverende rit over zandwegen naar de rivier. Deze middag lunchen we op de bouwplaats met onze ‘collega’s’. We krijgen een heerlijke maaltijd van Nzima. Nzima wordt gemaakt van mais en is een belangrijk onderdeel van de maaltijd voor de Malawianen. Een dag geen Nzima is een dag niet gegeten. Het ligt als een blok op je maag en geeft een vol gevoel. We krijgen er rundvlees bij en een flesje cola of fanta.  Wij eten met onze handen, maar wel van een bord. De Malawianen storten hun Nzima gewoon op een lege cementzak, wat gebakken visjes erbij en eten maar. De vis wordt trouwens met kop en staart opgegeten. Na de lunchpauze komt er een verkoper van houtsnijwerk langs en laat ons al zijn producten zien. Iedereen koopt wat bij hem. Met name Maarten zorgt ervoor dat de man voor een hele maand omzet haalt op deze dag.

Malawi dag 7_2

In de middag werken we verder op de verschillende locaties. De schilders maken een zaal van het hostel van de School of the Blind af en op de bouwplaats is Chris verder gegaan met het metselen. Bas en Peter sjouwen stenen en maken mooie stapels op de gestorte betonvloer. Met de baas van ‘uncle Sam’ hebben ze nog een hele discussie over de doop met de Heilige Geest. De  man is er vol van overtuigd dat dit nog steeds nodig is. Bas en Peter wijzen er op dat alleen het bloed van Jezus Christus reinigt van alle zonden. Meer is niet nodig en minder kan niet. Het werk van de Heilige Geest is nog steeds onmisbaar nodig in ons leven.

Inmiddels is het vijf uur geworden en gaan we terug naar het guesthouse. Daar eten we gekookte aardappels met kip en groente en besluiten de maaltijd me het lezen van 1 Korinthe 10  en 13 en discussiëren met elkaar nog een uurtje na over de doop met de Heilige Geest. We besluiten deze avond op tijd naar bed te gaan omdat een aantal van ons, met name de jonkies best moe zijn.”

One Response to Malawi dag 7: metselen, schilderen en een lokale lunch

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.