Afgelopen zondag was voor het bouwteam de eerste zondag in Malawi. Bas vertelt ons hoe dit was.

“Vanuit Malawi, het warme hart van Afrika: alles gaat goed hier. Iedereen gezond en wel, en de sfeer in de groep is prima.

Zondagmorgen, de wekker gaat om 06:00 uur. Ja zelfs op zondag zo vroeg, want de kerkdienst begint om half acht. Wassen, aankleden, ontbijten, en dan naar de kerk die tegenover het guesthouse staat. Vandaag is er tussen ze uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds geen stroom. Buiten de kerk staat dus een aggregaat te ronken om de geluidsinstallatie van stroom te voorzien. Als we de kerk binnen lopen komt ons het mooie gezang van het kerkkoor al tegemoet. De dienst begint met gezang en mededelingen van praktische aard. Deze vroege dienst wordt in het Engels gehouden, dus kunnen we alles goed volgen. Deze morgen mogen de kinderen van de zondagschool laten zien en horen wat ze de afgelopen weken mee bezig zijn geweest: de geestelijke wapenrusting. Een ouderling leest voor uit de Bijbel: Genesis 27:5-25 en Galaten 6. Daarna worden gasten opgeroepen om zich voor te stellen voorin de kerk. Ook wij gaan dus met elkaar naar voren, samen met een Malawiaanse gast en, tot onze verrassing, nog een Nederlandse jongeman, Geert uit Groningen, die werkt voor ‘Safe a child’. We stellen ons voor aan de gemeente en danken hen voor de warme ontvangst die we hebben ontvangen, en wensen hen Gods zegen toe. Dan begint de preek die wordt gehouden door de lokale predikant. Het thema van de preek is: ‘Je zult oogsten wat je zaait’. De predikant laat ons aan de hand van de geschiedenis van Jakob uit het gelezen Bijbelgedeelte zien, dat ons zondige en verkeerde handelen terug komt in ons leven. Bijvoorbeeld, als we als ouders het verkeerde voorbeeld geven aan onze kinderen, moeten we het niet vreemd vinden als onze kinderen later ons slechte voorbeeld volgen. Of als wij vandaag iemand bedriegen, moeten we het niet vreemd vinden als we morgen zelf bedrogen worden.

Na de preek volgt het ‘offeren’. Iedereen wordt rij voor rij uitgenodigd om zijn/haar gaven voorin de kerk in een grote mand te deponeren. Uiteraard gaat dit gepaard met prachtig gezang. De dienst wordt afgesloten met gezang en het uitspreken van de zegen. Kortom, we hebben een mooie dienst gehad.

Malawi dag 6_1

Na de dienst spreken we nog wat lokale mensen, en nodigen we Geert uit om samen met ons koffie te drinken bij ons guesthouse. Na de lunch gaat de één wat lezen, en de ander een tukkie doen.

Half in de middag gaan we nog een mooie wandeling maken naar een heuvel buiten het dorp Ekwendeni. Het is een hele klim naar boven, maar boven op de heuvel genieten we van het prachtige uitzicht over Ekwendeni en omgeving. Op de terug weg naar het dorp helpen we nog een paar oude mannetjes met het plukken van wat mango’s uit een boom langs de kant van de weg. Ruim voor het donker zijn we weer terug, en gelukkig hebben we voor het donker wordt weer stroom.

Malawi dag 6_2

Vanavond eten we kip met rijst, of was het deze keer rijst met kip? Ik ben de tel een beetje kwijt, maakt niet uit: het smaakt prima. Na het eten komen de predikant en een ouderling met ons een Bijbelstudie houden. Het thema van de preek van vanmorgen staat ook nu centraal. Nu aan de hand van Genesis 19:1-26 en 2 Petrus 2:6. Mooi om zo met onze Malawiaanse broeders bezig te zijn met Gods Woord. We zingen en bidden nog met elkaar, en sluiten dan de avond met elkaar af. Misschien lukt het vandaag om bijtijds naar bed te gaan, want morgen wacht ons weer een warme werkdag.”

 

One Response to Malawi dag 6: de eerste zondag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.