Vrijdag kregen we weer een update van het bouwteam, dit keer geschreven door Evert:

“Vanmorgen om 6.00 uur opgestaan om op tijd te gaan werken, 6.30 uur kregen we ons ontbijt met een gebakken eitje, 2 stukjes leverworst en een tomaatje. Daarna zijn we locals gaan ondersteunen met de werkzaamheden, Kees en Chris zijn samen naar het hospital gegaan om te gaan helpen met het metselen en het maken van de kozijnen in de mannen slaapzaal.

De anderen zijn gaan helpen met het klaarmaken van de betonmortel voor de vloer van de huisjes, wat betekent dat zand, grind en cement met water met gemengd moet worden, en dit alles met de hand. Een hele bijzondere ervaring om mee te maken. Vooral de verschillende manieren van werken vergeleken met Nederland. Alles is hier heel arbeidsintensief. Een betonnen vloer storten kost hier ongeveer 3 dagen, terwijl dit in Nederland in een paar uur gebeurt en dat alleen omdat hier de machines en gereedschappen er niet voor zijn.

Malawi dag 4_1

Betonnen vloer storten

Ook gisteren was het bijzonder om te zien hoe ze hier kozijnen maken, zo verschillend met Nederland. Als je ziet hoe een timmerman in een hoekje op de bouwplaats met een beitel, een oude aan elkaar gelaste hamer met korte steel en een handzaag alle hoekverbindingen van de kozijnen in elkaar staat te timmeren.

Malawi dag 4_2

Op de bouwplaats

Vandaag was het een redelijke warme dag, iets warmer dan gisteren. Tussendoor kregen we van de bouwvakkers warme gekookte zoete aardappels. De lunch was rijst met kip of was het nou kip met rijst, ik ben de tel kwijt.

S’middags nog een paar uurtjes gewerkt, maar buiten op de bouwplaats was de gang er een beetje uit vanwege de warmte en omdat de doelstelling voor vandaag gehaald was: de vloer is gestort.

Inmiddels is er ook weer wat contact met het thuisfront wat hier erg gewaardeerd wordt. We hebben wifi, wifi bellen werkt aardig, met enige vertraging op de lijn, maar wij zijn er blij mee.

Einde van de middag hebben we nog een ronde gelopen over de markt aan de kant van de hoofdweg. Erg bijzonder om te zien hoe de mensen hier hun marktwaar proberen te verkopen, echt zoals je ziet op de plaatjes van Afrika in de reisfolders of in de blaadjes van de zendingsbond.

Malawi dag 4_3

De markt

Vanavond hebben we rijst met ‘beaf’ gegeten. Weer rijst en het smaakte ook nog na een dag werken. Lydia zal zich verbazen omdat ik thuis zelden rijst eet en nu inmiddels 2 keer per dag.”

Groeten aan iedereen,

Evert

One Response to Malawi dag 4: metselen en beton storten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.