CBR Effata_Cypressa_voorkant

Voorkant

De renovatie van de kliniek en het woonhuis in Guinee-Bissau zijn afgerond. Ook is er een watertank geplaatst. Omdat in het droge seizoen de watervoorziening problematisch is – elke dag moet er met jerrycans water gehaald worden bij een algemeen punt een kilometer verder op – is besloten om een grote 5000 liter tank op het erf te bouwen. Deze tank kan in het regenseizoen gevuld worden met water moet in principe voldoende zijn voor de droge maanden.

Dove kinderen in bestaande schoolgroepen
Daarnaast stond het opknappen van een klaslokaal op de planning. Inmiddels is echter duidelijk dat het aantal dove kinderen zo groot is, dat ze niet in één klaslokaal les kunnen krijgen. Effata heeft daarom het oorspronkelijke plan aangepast. Het idee is nu dat deze kinderen verdeeld worden over diverse leeftijdsgroepen. De bedoeling is om deze groepen onder te brengen in bestaande schoolgroepen op verschillende scholen in Bissorã, waaronder de school bij de kerk.

Zonnepanelen
Nu de renovatie van het klaslokaal vervalt, heeft CBR Effata ons gevraagd om voor het vrijgekomen bedrag hen te steunen bij het realiseren van zonnepanelen. In Guinee-Bissau zijn steeds betere zonnecelinstallaties te koop die door lokale teams geïnstalleerd kunnen worden. Momenteel is er een generator voor de energievoorziening (Bissorã heeft geen algemene stroomvoorziening – iedereen heeft zijn of haar eigen generator). Een generator is echter lawaaiig, kost relatief veel wat betreft brandstof en onderhoud én is milieuonvriendelijk. Met twee of drie zonnecelsets op de golfplaten daken en goede batterijen, kunnen alle taken – de consultaties, meetings, etc – voorzien worden van 24h stroom.

Duurzame oplossing
Wij steunen dit idee van harte. Het gaat om een duurzame oplossing die de stichting in de toekomst kosten kan besparen. We hebben daarom toegezegd om CBR Effata voor het resterende bedrag hierbij te steunen.

In totaal is er € 6500,- opgehaald en gedoneerd aan CBR Effata voor de omschreven voorzieningen. Wij danken u allen hartelijk voor uw steun!

Meer over CBR Effata in Guinee-Bissau

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.