In 2015 steunt Cypressa de stichting CBR Effata bij het renoveren van twee gebouwen. Deze gebouwen zal Effata gebruiken voor een programma om mensen met een beperking te helpen integreren in de maatschappij van Guinee-Bissau. Inmiddels is al 4000,- van de benodigde 6000,- ingezameld en is de verbouwing gestart! Dit o.a. dankzij een donatie van de Bijbelkringen van de PKN  in Dordrecht en een donatie van de ING. Waarvoor hartelijk dank!

Wat is er tot nu toe gedaan?

Vanuit Effata kregen we een update over de werkzaamheden die we graag willen delen:

Het belangrijkste onderdeel van het Cypressa-project betreft de renovatie van een oude CBM-kliniek en bijbehorend woonhuis in het centrum van Bissorã, Guinee-Bissau. Alle werkzaamheden worden gedaan met plaatselijke werklui. De werkzaamheden worden begeleid door Frank van der Maas, de Nederlandse project manager die in dienst is van stichting CBR Effata. De drie vaste veldwerkers van CBR Effata, Domingos Tchuda (assistent director), Vladimir Loque en Quintino Nhina assisteren bij de bouw. Een aantal jongelui met gehoorsbeperking wordt actief betrokken. Hiermee wordt in de community het signaal afgegeven dat personen met een beperking – als ze de kans krijgen – ook uitstekend kunnen functioneren in de maatschappij. Vaak krijgen deze mensen geen mogelijkheid om naar school te gaan of om zelfstandig een bestaan op te bouwen.

Effata 1

Op de achtergrond het woonhuis, op de voorgrond de kliniek (begin renovatie).

De omheining van de kliniek bestaat aan de achterkant uit een muur. Deze kan blijven staan. De overige zijden aan de achterkant krijgen afrastering van gevlochten matten. Dit is nodig omdat de achterkant grenst aan een vuilnisbelt. Er bevindt zich een grote kolonie van gieren. Door de afrastering kan het ongedierte tegengehouden worden.

Effata 2

Achtertuin van het woonhuis. Hier is een omheining gemaakt om het ontgedierte uit de aangrenzende vuilnisbelt tegen te houden.

De voorkant krijgt lagere afrastering en brede toegangsopeningen om daarmee aan te geven dat iedereen welkom is bij het nieuwe CBR-centrum.

Er is een septictank gegraven voor de afvoer van het toiletwater. Een stenen bak met afsluitplaat doet dienst als vuilverbrandingsplek.

Tussen het woonhuis en de kliniek liep een brede geul waarmee in het regenseizoen water stroomt. Dit is heel onhandig voor de verbinding van beide gebouwen en wel in het bijzonder voor rolstoelgebruikers. Met gewapend beton is deze geul dichtgemaakt. Voor de afvoer van regenwater is er een kanaaltje gemaakt aan de achterkant van het gebouw.

Alle kozijnen, deuren, ramen en raamluiken die aangevreten waren door termieten zijn vervangen.

Effata 4

De veranda is vervangen. Ook zijn er nieuwe kozijnen geplaatst. Eén kozijn is veranderd in een deur (meest rechtse).

De daken van beide gebouwen zijn gemaakt met schuine ‘sibi’ (palmboombalken) en golfplaten. Rotte sibi-balken zijn vervangen door nieuw balken. Lekkende golfplaten zijn dichtgemaakt. Rieten matten en kippengaas is gebuikt om plafonds te maken zodat de kamers minder gehorig zijn (de binnenmuren zijn net zo hoog als de buitenmuren; terwijl het dak schuin loopt; hierdoor krijg je open ruimte boven de kamers). De plafonds voorkomen ook dat er ontlasting van vleermuizen – die zich vaak nestelen in de nok van de sibibalken – in de kamers valt.

Diverse muren vertoonden scheuren. Met name de muren in het woonhuis waren er slecht aan toe. Deze zijn inmiddels gevuld met cement. Naast de renovatie is er ook al een begin gemaakt met het veldwerk in Bissorã en omliggende dorpen. Het doel van het veldwerk is om de bevolking bekend te maken met het programma, personen met een beperking te identificeren en al kleinschalige hulp te bieden waaronder mikrokrediet, rolstoelen en anti-epileptische medicijnen.

Effata 5

Veldwerker Dominos Tchuda tijdens huisvisitatie in Bissorã. De vrouw is secretaris van de plaatselijke belangensorganisatie voor personen met een beperking. CBR Effata probeert bij de renovatie de belangen van de doelgroep centraal te stellen.

Meer foto’s

Meer over het project

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.