“We kunnen niet de hele wereld veranderen, maar wel de hele wereld van een kind”, stelt Peter van Eenennaam namens de Dordtse stichting Cypressa. Zo’n 50 geïnteresseerden bezochten vrijdag 14 februari de avond die Cypressa organiseerde om te vertellen over de activiteiten van de stichting, met name het bouwproject voor de School of the Blind in Malawi in 2013.

Heeft ontwikkelingshulp zin? Dat is de vraag waarmee Peter de avond opent. De verhalen van de kinderen en jongeren waarvoor Cypressa actief is, laten zien van wel. Zo is er de 10-jarige Praveen in India, die weer hoop heeft en dokter wil worden. Zione van 17 in Zuid-Afrika, albino en voorheen kansloos, gaat naar school en heeft een toekomst. Voor deze kinderen zet Cypressa zich in. Vanuit de Bijbelse liefde, die niet alleen bestaat uit houding en woorden, maar ook uit ‘doen’.

Infoavond 14 feb

Wim deelt de ervaringen van het team In Malawi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is Cypressa?
Peter vervolgt zijn verhaal met uitleg over de stichting. Cypressa is een christelijke stichting die hulp biedt door bouwprojecten in Afrikaanse en Aziatische landen, samen met lokale organisaties. Ook werkt Cypressa samen met Nederlandse hulp- en zendingsorganisaties zoals Woord & Daad en de GZB. Elke twee jaar is er een bouwproject, waarbij een team uit Nederland gaat helpen bij de bouw, gevolgd door aanvullende hulp in het jaar daarop. Zo bouwde Cypressa een verblijf voor theologiestudenten in Angola, gevolgd door een waterput. Een verblijf voor kansarme kinderen in India, later aangevuld met een watervoorziening en zonnepanelen. En in september 2013 reisde een team van negen vrijwilligers naar Malawi om samen met een Malawiaanse aannemer een verblijf te bouwen voor kinderen van de School of the Blind in Ekwendeni.

Op reis naar Malawi
Wim Hovestad is een van de vrijwilligers die naar Malawi reisde. Vanavond deelt hij de ervaringen van het team met de aanwezigen. De foto’s die hij laat zien, geven weer hoe nodig hulp is: bij het bezoek aan de blindenschool op dag 1 in Malawi, troffen de teamleden een stinkende slaapzaal aan, met stapelbedden vlak op elkaar. Kinderen van alle leeftijden slapen hier door elkaar, jongens en meisjes. Wim: “Ontroerend was de ontmoeting met de kinderen, die enorm blij waren met de petten met klep in de nek uit Nederland. Veel van de kinderen zijn albino en hebben een erg gevoelige huid. Bijzonder was ook de juf, die zelf een kind had verloren: ik heb één kind verloren, maar er vijftig voor terug gekregen, vertelde ze.”

Gebed, geven & gaan
Tijdens het bouwen werkten de Nederlandse vrijwilligers samen met de Malawiaanse bouwlieden. Dat gaf een mooi inkijkje in de cultuur. “Steigers waren gemaakt van ruwe boomstammen, specie maakten we zonder kuip, in een opengescheurde cementzak, zand en stenen halen, deden we zelf: met de hand schepten en stapelden we alles op de wagen”, vertelt Wim. Na twee weken bouwen was een groot deel van het gebouw af. Het team heeft praktisch kunnen helpen en gaat met veel indrukken naar huis. Ze hebben armoede gezien en mee gemaakt hoe het is om in een totaal andere cultuur te werken. Een indrukwekkende ervaring die hen niet meer loslaat. Wim sluit zijn verhaal af met de conclusie dat ontwikkelingshulp iets is voor ons allemaal: “Of het nu is door gebed, door te geven of letterlijk ‘te gaan’. Het is alle drie nodig.”

Cypressa in 2014
Peter werpt tot slot nog een blik vooruit: zoals gebruikelijk is het plan om in 2014 aanvullende hulp aan de blindenschool te bieden. Wel is gebleken dat na het vertrek van het team de bouw wat is vertraagd. Daarom zal in overleg met de GZB, waarmee Cypressa samenwerkt voor dit project, de opening van gebouw afgewacht worden. Zoals het er nu naar uitziet, laten we dan de oude slaapzaal reinigen en renoveren om ruimte te bieden aan nieuwe leerlingen. Ook zijn er plannen om de oude eetzaal die nu in gebruik is als woning van een docent, weer als eetzaal in gebruik te nemen.

India

Aankoop geiten op de veemarkt

Adopteer een geit!
Ook in India staan acties op de planning, samen met de Indiase hulporganisatie COUNT. In 2014 zal Cypressa COUNT helpen met een programma waarbij mensen vanuit Nederland een geit kunnen sponsoren voor een Indiaas gezin. Het gaat om arme gezinnen op het platteland die via de kerk twee drachtige geiten krijgen. Een van de jongen geven zij terug aan de kerk en zelf mogen ze de overige geiten houden. Zo hebben ze melk, vlees en de kans om een eigen veestapel op te bouwen.

In 2013 maakte de steun van vele Dordtenaren het mogelijk om een verblijf te bouwen voor de School of the Blind in Malawi. Hartelijk dank daarvoor! Wij hopen ook in 2014 op uw steun en gebed.

Meer weten over de ervaringen in Malawi? Lees dan ook de interviews met Sjaak en Arjan!

Geiten uitsnede

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.